Én ritkán vagyok iszonyatosan mérges, nagyon nehezen lehet engem felbosszantani, általában mindenben a jó oldalt nézem, de ebben az esetben egyszerűen nem tudok szó nélkül elmenni a dolgok mellett. Az egész úgy kezdődött, hogy múlt szombaton nagyon fincsi epres sajttortát ettem a Zila Cukrászdában. Az isteni gondviselés ezt követően elém kevert egy spúros újságot, amiből kiderült, hogy akciós lesz a mascarpone. Mi ez, ha nem egyértelmű jelzés, hogy a hétvégén sajttortát kell sütnöm. Minden szép és jó volt, egészen addig a pillanatig, amikor a recept azt kérte tőlem, hogy a felolvasztott margarint (rama) keverjem hozzá a többi összetevőhöz. Keverem, keverem, minden szép és jó, majd egyik pillanatról a másikra betúrósodott az egész. Nem, nem volt forró a margarin, és nem volt hideg a mascarpone, csináltam már, tudom, mit hogyan kell. Mindezek ellenére gondoltam, teszem egy próbát, megsütöm, ha már úgyis ez volt szinte az utolsó hozzávaló. Hát ne tudjátok meg, milyen végeredmény lett. Egy nagy trutyi, aminek az alja valami túrós izé, a teteje pedig egy merő zsír/olaj/tök mindegy mi. Szóval ment a kukába az egész.
Viszont megígértem az uramnak, hogy a héten nem marad süti nélkül, így másnapra, vagyis ma gesztenyés muffint terveztem paleo módra. Elkezdem kikeverni a margarint nádcukorral, hogy szép habos legyen. Nem volt gond, bár nem habosodott igazán, de mindegy, kitartó vagyok, áram van, a karom sem fárad annyira, keverjük tovább. Abbahagyom, megyek tojásért, pakolom bele az első tojást, kezdem keverni, és az egész kezd megint betúrósodni. Gondoltam, talán a nádcukor lesz a hibás, félretettem, és újra kezdtem kristálycukorral. A második tojás után ugyanaz lett az eredmény. A recept szerint, kicsit fura állaga lesz ilyenkor a cuccnak, ne ijedjek meg. De ez az állag még annál is rémisztőbb lett, mert ilyet még nem láttam. Halloween-i rémálom? Hívom anyát, hogy most én vagyok a hülye, vagy mit csináltam rosszul? Elmondtam, mit csináltam, és értetlenül állt a dolog előtt, hiszen nem rontottam el semmit, mégis valami gusztustalan izé lett a végeredmény. Ráadásul nem is arról volt szó, hogy az adott kocka rama lenne a rossz, mert az első verziónál két különböző rama került bele, amit kb két hetes különbséggel vásároltam. Hogy lássátok is, hogy miről beszélek, íme pár kép. A fehér tálban csak a rama van és nádcukor. A kék tálban a rama mellett kristálycukor, és már két tojás is, és nem, az a sárga nem a tojás, hanem a zsír. És az a legdurvább, hogy amíg készítem a fotót, addig a keverőszárról csöpög le a kiváló olaj.
A szavatossága jó, nincs megavasodva, rendesen volt tárolva. Akkor mi a jó fittyfenéért lett ez ilyen? Az bosszant, hogy kidobtam egy valag pénzt az ablakon, meg elvitte egy csomó időmet, és még fel is vagyok paprikázva miatta. Meg is ittam mérgemben egy pálinkát, majd a már felolvadt gesztenyéből, némi zabpehelyből és tojásból csináltam gesztenyés kekszet, ami viszont nagyon fincsi lett.
Amúgy ez a rama az az új receptes, amit annyira reklámoznak, hogy milyen überfasza sütéshez és krémekhez. Hát nem tudom, ha ezt nem tüntetik el a polcokról, akkor nem lesz valami sok karácsonyi süti a karácsonyi asztalnál. Az egyszer biztos, hogy én befejeztem a rama vásárlását. Ezeket a képeket egyébként a ramanak is el fogom küldeni, hogy nézzék meg, milyen jól kitalálták ezt az új receptet...
Puffogásnak vége.
Hát ez fura, mert ha a Rama mindig ilyen rossz lenne, akkor senki se venné... én vajat szoktam használni, sztem térj át valami másra. Baromira bosszantó, hogy készülsz a sütésre, megveszel mindent, és egy valami tönkrevágja az egészet...
VálaszTörlésUhh, az ilyen eseteken én is nagyon fel tudom idegesíteni magam, múltkor barnamártást szerettem volna készíteni, ó, én kis naiv! Undormány lett, egyből kivágtam és puffogtam órákig.
VálaszTörlésSzóval megértem, hogy kiakadsz... Használj teavajat, az a tuti:D (vagyis nem értek hozzá, hogy lehet-e helyettesíteni vele a margarint, de szerintem csak jobb lehet:))
Ramat ne használj ez egy fos, térj át a vajra az a tuti. Sokkal egészségesebb és még finomabb is lesz a süti. :)
VálaszTörlés@Amadea, sosem volt ilyen a rama, sőt, ha nem azt vettem mindig le lettem osztva anya által, mert sütéshez szerinte csak ez a jó. de két különböző rama ezt okozza, azért kicsit fura.
VálaszTörlés@katacita, ne add fel a barna mártást, legközelebb tuti sikerül. lehet helyettesíteni vajjal, én az ára miatt vagyok margarinos. de ez az eset után komolyan elgondolkodom a váltáson.
@Pöfivonat, igenis, értettem. de akkor is, az a fincsi sajttortából mi lett, *sóhaj*
elvileg nem lenne mindegy, mit keversz össze mivel. a cukrot a tojással, majd abba bele a margarin.
VálaszTörlésnem kizárt, hogy rossz volt a sorrend. én is rámát használok, de még sose jártam így.
@nima, attól függ, mit csinálsz. milliószor csináltam már sajttortát, mindig így csináltam, és soha nem volt vele gond. anyukám is régen úgy tanította anno a margarin cukorral való elkeverését, hogy edényben megkaptam a margarint, a cukrot, a habverőt és kézzel kellett addig kevernem, amíg fel nem olvadt a cukor és habosodni nem kezdett a margarin. annyira elfáradtam bele, hogy egy életre megtanultam, hogyan kell csinálni. szóval a sorrenddel nem volt gond. nem vagyok egy alfa konyhatündér, de sütisütésben vagyok a legjobb. ;)
VálaszTörlésmindegy, túl vagyok rajta, tegnap vettem vajat, legközelebb azzal sütök.