2013. július 30., kedd

Zafónról és egyéb dolgokról

A minap megkérdeztem egy spanyol csajtól, hogy ismeri-e Zafónt. Természetesen ismerte. És azt mondta, hogy A szél árnyéka volt neki a favorit, de az Angyali játszma még spanyolul is túl lett bonyolítva, nem is bírta végig olvasni. De nagyon örült, hogy kiadták nálunk is a könyveit. :)

E-book readere is van, és most éppen Dan Brownt olvas. Megkérdeztem, hogy náluk milyen az e-book piac, de mivel ő csak azokat olvassa, amiket ingyen meg tud szerezni a netről, így nem tudta. Pedig roppant kíváncsi lennék rá, hogy mi mennyi. Mert pl, éppen minap beszéltük Pöfivonattal, hogy hiába fizetek én ki akár 2000 pénzt egy e-bookra, ha utána csak kapok egy fájlt, amit aztán feltölthetek a readeremre, és onnan olvasgathatok. Aztán, ha kiolvastam, akkor mi marad? Nézegetem a fájlokat, hogy milyen szépek? Nekem ez így kidobott pénznek tűnik. Akkor már inkább legyen ott a polcon, és legyen a vagyonom, amit, ha megszorulok, akár értékesíthetek is. Ezzel szemben egy fájlnak milyen értéke van, ha megvettem? Szerintem semmilyen. Szerintem úgy kellene, hogy amikor megveszek egy könyvet, akkor ajándékba kapjam meg e-bookban is. Nem jó ötlet?

Amúgy a nyaralásra jó lenne egy reader... de honnan szerzek rá kurblimadarat, vagy egy történészt? Még szerencse, hogy kocsival megyünk, és elbírja. :)

Kaptam spanyol Oreo-t. Eddig még sosem próbáltam, de szerintem a Pilóta Keksz sokkal finomabb. :)

2 megjegyzés:

 1. Maximálisan átérzem a problémádat (readerem mondjuk nincs, egyelőre telefonon olvasok nagyon nagyon ritkán), szerintem az a baj, hogy a kiadók csak a saját szemszögükből nézik az egész helyzetet (meg persze mi is csak a sajátunkból), tehát leülnek és kiszámolják, hogy iksz eladás és iksz a tizediken illegális letöltés mellett nekik hány forint hasznuk lesz az egészből.
  Valószínű, hogy az olvasóknál is szükség van egy szemléletváltásra, hogy ne a tárgyat lássák egy könyvben, hanem a szellemi terméket, de erre én is képtelen vagyok, főleg hogy képes vagyok kivenni a könyvtárból egy könyvet, ha ott szebb borítóval található meg, mint mondjuk a saját polcomon. :)

  Fontolgatom amúgy az e-book reader vásárlását (életem párja győzköd, szerintem csak azért, mert lusta kitalálni, hogy mit vegyen nekem az ünnepekre:D), de ilyen e-könyv árak mellett kizárt, hogy ne vonulnék én is illegalitásba.

  VálaszTörlés
 2. az illegalitás elkerülésére annyi ötletem van. egy minimális fejlesztéssel simán le lehetne védeni a könyveket, és tudni lehetne, hogy ki töltött fel, mit. de lehet, hogy csak én gondolom egyszerűsítem le ennyire, és nem elég bonyolult, hogy bárki is hozzáfogjon megalkotni.:)
  van az én gépezetemben is hiba, hogy anyagi értékként gondolok a könyvre és nem szellemiként.
  szerintem fogadd el a readert. valakinek el kell kezdenie megvenni, aztán majd egyre olcsóbb lesz az ebook is. állj be a sorba te is, ha már a fontolgatós fázisba eljutottál. :D

  VálaszTörlés