2013. február 19., kedd

Szerettem volna...

könyveket választani a Moly segítségével. De egyszerűen nem tudtam, mert ritkán találtam épkézláb értékeléseket. Rengeteg olyan van, hogy imádtam, annyira jó, bele vagyok zúgva, csuda izgalmas és letehetetlen. Ismeretlen nevektől, de a sokadik könyv értékeléseit böngészve már inkább ismétlődő nevektől. Aztán, ha véletlenül szembe jött egy olyan embertől az értékelés, akit figyelek, akinek megbízom az ízlésében, máris nem ötcsillagos a könyv. Leírja szépen az előnyeit, a hátrányait, máris el tudom dönteni, hogy érdemes-e elolvasni. Akkor azok, akik nem férnek a csillagokba, mi alapján döntenek? Mi számít nekik? Egy igazából 3 és fél csillagos könyv miért lesz neki ötcsillagos, plusz az értékelésben még több csillagos, meg kedvenc könyv? Mert igazából semmit nem írnak le, csak hogy így imádta, meg úgy. Baromira elviszi az ember ítélőképességét. Vásárolj ez alapján könyvet, aztán úgyis lehúzod, majd utána te leszel a rossz zsaru, hogy merted lecsillagozni. Értem én, hogy szubjektív, de az ilyen fajta értékelésekből annyira kiérződik a tapasztalatlanság, az ésszerű értékelés hiánya. És én ezen annyira, de annyira felhúztam magam, hogy azon mód fel is hagytam az újabb könyvek keresésével.

De nincs igazam?

Amúgy meg valami folyamatosan portszkenneli, vagy mit csinál a blogomat, nevezetesen A fekete láng ura bejegyzésemet Amerikából és Angliából, és mindenféle megjegyzéseket próbál tenni. A legutóbbiban például már le is lettem cseszve, hogy bekapta a spam a kommentjét, pedig ő is csak egy blogger, és annyira, de annyira szeretné megosztani az olvasóimmal a kutatásának az eredményét. Talán azt, hogy milyen jó fatburning lehetőséget talált ki. A statisztikának végülis jó, de ugyan szálljon már le rólam.

7 megjegyzés:

  1. Nekem a kedvenc értékeléseim azok, amikor valaki ad egy könyvnek fél-egy csillagot, és mellette semmi szöveg, indoklás, valami. Szerintem ilyenkor azért "illene" legalább egy kis mondatot írni, hogy miért húzta le ennyire.
    Amúgy egyre nehezebbnek érzem az értékelésírást, mert úgy érzem már minden szót elhasználtam a többire, nem akarom minden harmadik könyvnél azt írni, hogy "olyan intenzív hangulata van" meg hogy "annyira élők a szereplők", sajna a szókincsem nem túl tágas, úgy tűnik.

    A spammerekhez meg kitartás, esetleg szigorítsd a kommentelést, lehetne ilyen "nem vagyok robot" mező vagy adatok megadása, nem tom, hogy ezeken mennyire küzdik át magukat az ilyenek.

    VálaszTörlés
  2. az meg a másik, aki nem ír semmit. de azt igyekszem figyelmen kívül hagyni. én is érzékelem a te problémádat, sokszor már unom, amit írok, mert szinte csak magamat ismétlem. pedig régen olyan ötletes bejegyzéseket tudtam gyártani.:(
    szerencsére a spam bekapta, nem ment ki a blogra a komment, csak én kapok róla üzenetet. valszeg bekapcsolom a captchát, amíg le nem kopik.

    VálaszTörlés
  3. Ezen óriásit lehet bukni. Mármint ha ismeretlenek értékeléseire adsz.
    Érdemes a 'figyeltek értékelései' gombot használni, de persze ez sem tuti, ott is szelektálni kell, de nekem szokott segíteni.

    Sajnos már a 3. generáció is elárasztotta a molyt, akik facebooknak használják, tőlük meg nem sok várható. És persze tisztelet a kivételnek.

    Egyébként most megint gonosz leszek, de aki tényleg csak annyit tud rendszeresen mondani, hogy így imádta, meg úgy letehetetlen, annak kár olvasnia :D

    VálaszTörlés
  4. Igen, én is úgy szoktam, hogy megnézem a figyeltjeim értékeléseit, az a mérvadó... Aztán ha már befejeztem a könyvet, akkor átfutom a többi véleményt is.
    Szee-nek igaza van a harmadik generációról...
    Mostanában én sem írok igazi értékelést, mert azt inkább a blogomra tartogatom... Nem tudom, ez mennyire jó vagy nem jó.

    VálaszTörlés
  5. szeee: azoknál a könyveknél, amiket néztem, konkrétan kb egy figyeltem értékelése volt, és általában azok voltak a kevesebb csillagos értékelések. mindenféleképpen érdemes erre szűrni. szívből örülök a 3. generációnak, sokra értékelem őket... én meg úgy gondolom, hogy aki olvas, annak már illene normális értékelést írnia, nem? vagy sokat várok el? :)

    Zenka: de nálad tudom, hogy a blogodon találok értelmes bejegyzéseket. :) meg ugye te jobb bejegyzést írsz általában, mint maga a könyv. :D

    VálaszTörlés
  6. egyébként nekem azok a könyvek, ahol alig van a figyeltjeimnek értékelése, gyanúsak :D

    VálaszTörlés
  7. szeee: na ebben is van valami.:)

    VálaszTörlés